Giet it oan? Als het vriest, vragen mensen in Fryslân zich opgewonden af wanneer de grachten na jaren weer bevroren zijn. Duizenden schaatsers kijken uit naar deze dag. Ze willen de circa 230 kilometer lange Elfstedentocht langs elf historische plekken afleggen. Maar in de zomer is het veel gezelliger, zegt de niet-Fries. En daarnaast kun je actief bezig zijn. Helaas is de laatste Elfstedentocht alweer meer dan 25 jaar geleden. De laatste editie werd namelijk in 1997 gehouden.
Zo kun je in de zomer de Elfstedentocht fietsen met bagagevervoer afleggen. Je kunt dit bij verschillende aanbieders boeken. Er wordt dan voor gezorgd dat je bagage van hotel naar hotel wordt gebracht. Je hoeft niet onnodig veel bagage op je fiets met te slepen en je kunt heerlijk genieten van je fietstocht. In deze blog een impressie van wat zo’n tocht je allemaal te bieden heeft.
Dijk in Fryslân
De actieve vakantieganger heeft keuze te over. Zet hij de zeilen of zichzelf in een waterfiets of gaat hij liever fietsen? Moet hij zijn inlineskates vastbinden of de Elfstedentocht wandelend afleggen?
Het circuit verbindt typisch oud-Friese plaatsen en je ontmoet de trotse Friezen. Die in hun eigen taal over hun vaderland zingen als “it best lân fan d’ierde”, de beste land op aarde. De elf steden omvatten het kleine Sloten met nog geen duizend inwoners tot de levendige provinciehoofdstad Leeuwarden. Ze kregen allemaal stadsrechten in de Middeleeuwen en werden rijk door de handel in de 17e eeuw.
Kanaal in Fryslân
De rode draad die de plaatsen met elkaar verbindt is een blauw lint. Een blik op de kaart laat zien dat Fryslân lijkt op een lappendeken met een hoog aandeel blauw. Grote delen van het land zijn door de eeuwen heen op de zee teruggewonnen. Waardoor ook talloze waterlichamen in het binnenland zijn ontstaan.
Een netwerk van kanalen creëert Europa’s grootste gebied van onderling verbonden meren. Het kan gebeuren dat de boten zich opstapelen op de kruispunten. Vervolgens wachten de vrijetijdskapiteins op de commandobrug van het motorjacht geduldig tot de ophaalbrug of de sluisdeuren opengaan. Soms zijn er een paar munten nodig om in een kous te stoppen die aan een vislijn blijft hangen. Nee, niemand heeft hier bijzondere haast. En jij ook niet, want je hoeft alleen te fietsen. Jouw bagage wordt voor je verzorgd.
Waterpoort
Het landschap suggereert een ontspannen vervoermiddel zoals de fiets. Het uitgestrekte is hier het spectaculaire. Een modieuze term als vertraging kan gemakkelijk tot leven worden gebracht tijdens een reis door Fryslân. Gestreste mensen in de grote stad kunnen snel verlichting vinden.
De eerste Elfstedentocht vond precies honderd jaar geleden plaats en er zouden er nog maar veertien volgen. Ook in het jubileumjaar kon de marathon niet van start gaan. Gelukkig kun je er het hele jaar door fietsen en zo de elf steden bezoeken.
Grachten in Fryslân
Ook op de fiets bereik je in korte tijd het naburige stadje Stavoren. Het zuidelijkste punt van de route wordt bereikt in de oudste Friese stad. Waar de straten ophouden en de grachten uitmonden in het IJsselmeer. Dan waan je je een beetje aan het einde van de wereld, maar wel heel rustig.
Voordat je landinwaarts gaat naar IJlst met zijn romantische gracht omzoomd met lindebomen en omzoomd met kleine tuintjes. Dan kun je in Stavoren even op een terrasje zitten en genieten van het (IJssel)zeezicht. Terwijl je de boten telt, kun je nauwelijks voelen hoe de tijd verstrijkt.
Franeker
In de noordelijke tegenhanger van Stavoren, de vestingstad Dokkum, zou Bonifatius zijn vermoord toen hij probeerde de Friezen te bekeren. Het is goed dat de huidige bewoners van het mooie stadje, gekenmerkt door grachten, bolwerken en molens, vredelievende mensen zijn. Vanuit Dokkum gaat jouw tocht via Harlingen, het enige stadje aan de Noordzee, naar Franeker. Alwaar je op een heel bijzondere manier kunt ervaren hoe rijk dit gebied ooit was.
In de 18e eeuw bouwde de rijke wolkammer Eise Eisinga zijn woonkamer om tot een gigantisch planetenstelsel. Het is het oudste functionerende planetarium ter wereld. Het is moeilijk te geloven dat zelfs in het rustige Fryslân de planeten in hetzelfde tempo rond de zon bewegen.
Leeuwarden
Terug in Leeuwarden is duidelijk te zien dat de klokken hier iets anders lopen. Voor het treinstation staat zelfs een koe – als standbeeld: symbool voor het landelijke karakter van deze streek. Terwijl je tijdens jouw Elfstedentocht op de fiets door landschap zweeft, voel je je licht. De last van je bagage is immers verzorgd.