Dark Mode On / Off

de Wierdendriedaagse, nieuw fietsevenement

Betuwse Fietsvierdaagse

Naast de bekende Drentse en Twentse Fietsvierdaagse krijgt Groningen nu ook een eigen meerdaags fietsevenement: de Wierdendriedaagse. Deze eerste editie, is m.n. bedoeld voor recreatieve fietsers.

De routes die gefietst worden zijn de nieuwe ‘Welkom op de wierde’ fietsroutes. Deze zijn gemaakt om meer bekendheid te geven aan dit unieke erfgoed: de wierden. De drie verschillende routes (vandaar driedaagse) voeren langs wierdendorpen zoals Toornwerd, Westeremden, Niehove, Warffum, Leens en Ezinge. De Wierdendriedaagse is bedoeld als feestelijke aftrap van deze routes. Musea, kerken en horeca langs de route organiseren tijdens dit weekend allerlei extra activiteiten.

Historische woonheuvels

Het gebied waardoor gefietst wordt is het Hogeland, waar je fietst van het ene prachtige beschermd dorpsgezicht naar het volgende authentieke dorpje. De dorpen liggen vaak op en rondom een wierde. Een door mensen gemaakte heuvel, bedoeld om droge voeten te houden in de tijd dat de Waddenzee nog regelmatig over de Groningse klei spoelde. Op die wierden ontstonden dorpjes en werden in de middeleeuwen prachtige kerkjes neergezet. Wie nu door het wierdengebied fietst ziet deze schilderachtige dorpen als eilandjes in het landschap liggen.

App

De fietsers rijden met behulp van de speciale ‘Welkom op de wierde’ app van wierde naar wierde en maken onderweg kennis met historische en culturele pareltjes. De app komt een week voor de Wierdendriedaagse uit. Met deze app leer je aan de hand van ‘Verhalen van de wierde’, Wierdenweetjes en foto’s de wierden en haar bewoners kennen. Er staan legenden in, verhalen over opgravingen waarbij Romeinse schatten werden gevonden, een verhaal over de Hammingh’s die het bekende café runden maar ook portretten van hedendaagse ondernemers zoals Eisseshof in Niehove. Door middel van de app gaan de verhalen van vroeger en nu leven, en krijg je een andere kijk op het landschap. Voor de fietsers zonder app zijn er routekaarten beschikbaar.

Praktisch

Deze eerste editie start op zaterdag in de regio Appingedam, Loppersum en Zeerijp. De tweede dag kun je fietsen langs o.a. Winsum, Warffum en Middelstum. En op de derde dag gaat de route langs onder meer Leens, Niehove, Garnwerd en Eenrum. Fietsers kunnen iedere dag kiezen uit twee afstanden en verschillende startpunten. Een of twee losse dagen mee doen kan ook. Aanmelden kan via Klik Hier

Het idee voor de routes en de Wierdendriedaagse komt van Marleen Godlieb en Stichting Noordgedacht. De provincie Groningen heeft de routes gesubsidieerd, Loket Leefbaarheid draagt bij aan de Wierdendriedaagse.

Foto:
Marcel Kerkhof
Travelchecker

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen