Dark Mode On / Off

Donauradweg bekendste fietsroute van Europa

Donauradweg | Bekendste fietsroute van Europa

De Donauradweg of Donauroute is misschien wel de bekendste fietsroute van Europa. De route loopt langs de Donau door Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije. De Donauradweg heeft een lengte van 1500 km. Er worden verschillende fietsvakanties georganiseerd langs de Donauradweg.

De route is simpelweg ingedeeld in drie trajecten:

  • Het Duitse traject, tussen Donaueschingen waar de Donau begint en de grensstad Passau. Deze is 559 km lang.
  • Het Oostenrijkse traject, tussen Passau en Wenen. Tusen Passau en Linz is er een noordelijke en een zuidelijke variant. De noordelijke loopt door Passau – Kramesau – Sankt Martin – Linz en heeft een totale lengte van 88 km. De zuidelijke loopt door Passau – Engelhartszell – Aschach – Linz en is 87 km lang. Het Hongaarse traject, tussen Wenen en Boedapest. Deze is 306 km lang. Ook op dit traject zijn er verschillende varianten.

Duitsland

Van de Donaubron in Donaueschingen loopt de Donauradweg naar Tuttlingen door de hoogvlakte Baar. Vanaf Tuttlingen begint nationaal park Hoge Donau (Obere Donau), waar volgens sommigen het mooiste deel is van de hele Donauradweg. De Donautalbahn van Donaueschingen naar Ulm volgt de fietsroute op grote stukken wat de mogelijkheid biedt om af te wisselen tussen fietspad en autoweg.

Vele burgen, kastelen, ruïnes, kloosters en barokkerken bevinden zich in het Hoge Donaudal, waaronder Burg Wildenstein, Erzabtei Beuron, Kasteel Sigmaringen, en de Nikolauskirche (Scheer). Nabij de stad Scheer verlaat de fietsroute het Zwabische Alb en komt in de brede en open Hoogzwabische Donaudallen terecht. Na Riedlingen, Obermarchtal en Ehingen loopt de Donauradweg door Ulm en verlaat daarna het Bundesland Baden-Württemberg. Van hier begint het Beierse gedeelte dat ook wel bekend staat als Via Danubia.

Nadat de route Donauwörth, Weltenburg, Kelheim en Regensburg doorkruist heeft loopt ze richting Passau. In Passau, neemt de Donau – en de Donauradweg – een bocht en loopt ze richting de Oostenrijkse grens. Bij Obernzell steekt de fietsroute de Donau – en tegelijkertijd ook de grens – over met behulp van een stuwdam.

Oostenrijk

De fietsroute loopt langs Ameisberg, door het landschap van Mühlviertel, langs de Schlögener Schlinge, langs Eferding, door Linz, de Donau-Kulturraum en de Strudengau bij Ybbs an der Donau. Vanaf Ybbs bevindt de fietsroute weer aan beide kanten van de Donau. Zo gaat de Donauradweg door naar Melk, Wachau, Krems, Tülln, Klosterneuburg en uiteindelijk naar Wenen. Nadat de Donau Wenen verlaat begint de reis in het nationaal park Donau-Auen. Vervolgens komt de Slowaakse grens in nabijheid in de plaats Hainburg.

Slowakije en Hongarije

Van Bratislava doorkruist de route het Slowaakse gedeelte van de Kleine Hongaarse vlakte. De route loopt langs de waterkrachtcentrale van Gabcíkovo richting de grensstad Komárno. Er is ook een alternatieve route op Hongaars grondgebied naar Komárom, maar die wijkt een paar kilometers van de Donau af. Wel biedt de alternatieve route de mogelijkheid om de steden Gyor en Mosonmagyaróvár te bezoeken. Van Komárno / Komárom (de stad ligt voor een deel in Slowakije en voor een deel in Hongarije) tot Esztergom loopt de route afwisselend op Slowaaks en Hongaars grondgebied. In Esztergom maakt de Donau een bocht naar het zuiden en doorkruist het Hongaarse middelgebergte. Onderweg loopt de route nog door Szentendre maar niet veel verder eindigt de Donauradweg, na iets meer dan 1200 km, in de Hongaarse hoofdstad, Boedapest.  Meer info: www.donauradweg.nl

bron: wikipedia

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen