Dark Mode On / Off

Het Reuzengebergte in Tsjechië: heerlijk voor senioren.

Het Reuzengebergte | Fiets- of wandelvakantie, mooie dorpjes bezoeken en nog steeds heel voordelig shoppen

Algemeen

Het Reuzengebergte strekt zich uit van Noord- tot in Oost Bohemen. Het is vanaf Arnhem op ongeveer 880 km en via de Autobahn snel bereikbaar. Het is een heerlijk gebied om te wandelen, fietsen, dorpjes en steden te bezoeken en activiteiten te ondernemen.

In de zomer en winter is het een populaire vakantiebestemming, waar het leven nog goedkoop is.
Men eet en drinkt er in restaurants voor nog geen 8 Euro per persoon. De Tsjechen zelf vinden uit eten gaan goedkoop en dat zegt wel wat.

Wat betreft het gebied: De Snezka is de hoogste berg, met haar 1602 meter. In het Reuzengebergte zijn vele mogelijkheden voor elke vakantieganger. Er zijn prachtige oude steden en dorpen. Ruim voorhanden zijn mogelijkheden tot wandelen, fietsen, zwemmen, vissen, paardrijden, tennis, minigolf, ski, langlaufen.

Het Reuzengebergte is uitstekend op toerisme ingesteld, maar de grote drukte die u in vele andere landen ziet, komt u hier gelukkig niet tegen. Er is hier nog voldoende echte ruimte en frisse lucht. Met Duits en Engels kunt u zich bij de lokale bevolking meestal heel goed verstaanbaar maken. En anders hebt u uw handen en voeten nog..

Oost-Bohemen

Broumov: heeft een mooi Benedictijnenklooster, fortificaties en huizen uit de Renaissance. Ook vindt u daar het Broumov natuurpark en Broumovské Steny (wanden van Broumov, rotspartijen).
Harrachov: daar is de glasfabriek waar toeristen graag een kijkje nemen.
Vrchlabi: u kunt veel te weten komen over het Reuzengebergte in het Krkonose-museum. Ook kunt u vanuit Vrchlabi een rondvlucht maken.
Spindleruv Mlyn: u vindt er een grote kabelbaan, die ook ’s zomers geopend is om naar de top te gaan. Voor de senior-durfals: paragliding, rodelbaan.
Turnov: de vindplaats van amethyst en agaat: edelsteenindustrie, museum.
Janske Lazne: een fraaie kabelbaan naar de top van de Cerna Hora (de Zwarte berg) op 12 99 meter hoogte. Tevens is er een beroemd kuuroord.
Trutnov: leuke stad van zo’n 30.00 inwoners. Groot zwembad, marktplein, oude gebouwen. Hier bij Trutnov vond een grote slag plaats tussen Pruisen en Oostenrijk. Er zijn de nodige herdenkingsplekken.
Jivka Vernerovice: iets zuid-west van de stad Trutnov.Hier ziet u originele “roubenka’s”, de voor het Reuzengebergte zo kenmerkende huizen met hun balken. Een mooi voorbeeld is de roubenka Jivka Drevic . Ook is er in dit dorp een klein “western-town” compleet met saloon nagebouwd.
Nachod: de mooie Laurenskerk en er is tevens een te bezoeken renaissanceslot.
Adrspach, met haar beroemde, zeer grillige en verbazingwekkende rotsformaties. U kunt er tussen de rotsen lopen, ze beklimmen en een boottochtje maken.
Teplice nad Metuji: rotsformaties, uitgebreide wandelingen zijn er mogelijk.
Nove Mesto nad Metuji: kasteel.
Kuks: met haar complex van barokke architectuur en beeldhouwkunst. Prachtig.
Dvur Kralove nad Labem: grootste zoo-safari van Tsjechie. Heel mooi en kost bijna niks. Zeer een bezoek waard !
Jaromer: 11 e eeuw. 15 e eeuwse kerk van St.Nicolaas, vesting. Jaromer met haar rechthoekige stratenplan, gebaseerd op de Romeinse legerkampen, en de ring van verdedigingswerken, waarvan een deel onder de grond is gebouwd.
Jicin: heeft een mooi kasteel (1624) , St. Jacobskerk, mooi marktplein.
Kost: ook hier een fraai kasteel, 14 e eeuw, met laat-gothische kunst.
Josefov: is een vestingstad.
Hradec Kralove (=Koniggratz) : historisch centrum met huizen uit de Middeleeuwen. Heilige Geestkerk uit 1307, bisschoppelijk paleis uit 1709, Galerie Moderniho Umeni met moderne Tsjechische kunst. Ook ziet u er oude fortificaties.
Hradec u Nechanic: een prachtig kasteel.
Snezka: 1602 meter, kabelbaan. Deze is ook ’s zomers te bezoeken. U gaat met de kabelbaan helemaal naar de top en staat op de grens van Tsjechië en Polen.
Mlade Buky: een mooie golfcourse voor de liefhebber.
Roskosmeer: watersport met zwemmen, roeien, zeilen etc.

Noord-Bohemen

Terezin: (Theresienstadt) politieke gevangenis en doorgangskamp (150.000) in W.O.II met vesting en crematorium; indrukwekkend !
Usti: kasteel Strekov (1319), 3 km buiten de stad.
Frydlant: kasteel van Albrecht von Wallenstein, 55 vertrekken, rondleiding. (9-17 u, maandag gesloten.
Decin: rots Pastyrska stena met kleine dierentuin , te bereiken met trappen en lift. Rozentuin bij het kasteel.
Duchcov: kasteel Waldstein (met museum en mooie tuin) waar Casanova zijn laatste jaren sleet.
Novy Bor: glasmuseum (9-12 en 13-16 u, ma gesloten).
Liberec: Noord-Boheems museum met textiel- en glas te kijk staat ( 9-17 u, maandag dicht), stadhuis in Vlaamse renaissancestijl, Antoniuskerk, Heilige Kruiskerk, de oudste dierentuin van het land (8-18 u), park met botanische tuin met orchideen-collectie. Renaissanceslot aan de Gutenbergova , met duizenden glazen producten (ook te koop). Kabellift naar bergtop Jested op 1020 meter.
Litomerice: nauwe straatjes en oude gebouwen, prachtig plein en raadhuis en stedelijk museum, Allerheiligenkerk uit 13 e eeuw.
Teplice: kuuroord, kasteel, museum.
Osek: een van de grootste kloosters (1199) van Noord-Bohemen.
Zakupy: kasteel (9-17 u, ma gesloten) met rondleiding.
Zahradky: bij het Nove Zamkymeer, een reservaat voor vogels.
Bezdez: kasteel (9-18 u, ma gesloten), is een nationaal monument: is nog zoals het gebouwd is

Het Adelaarsgebergte, is een 50 km. lange bergketen langs de Poolse grens met haar natuurreservaten- en monumenten.
Het is een middelgebergte met toppen die boven de 1000 meter uitstijgen.
Het ligt op geringe afstand ten Zuid-Oosten van oost-Bohemen, goed bereikbaar, net als Praag.

(Copyright © 2017 J. Cobussen. Auteur: J.Cobussen .

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van druk, fotokopieën, geautomatiseerde gegevensbestanden of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur).

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.