Dark Mode On / Off

Leeuwarden, voor elk wat wils

De stad Leeuwarden heeft fraai onderhouden parken en openbare tuinen, karakteristieke stadsgrachten, gezellige winkels met verscheidenheid in aanbod. Genieten op de vele terrasjes, of in één van de vele cafeetjes. Leeuwarden is vooral een gezellige stad met een geheel eigen sfeer, een sfeer die mede is bepaald doordat veel van de glorie van weleer bewaard is gebleven.

Musea de moeite waard

Dit vindt je terug in de vele musea in de stad. Ook is een bezoek aan een van de Waddeneilanden een aanrader! Leeuwarden beschikt over een uitgebreide culturele infrastructuur, waaronder een grote schouwburg (De Harmonie) en diverse musea en culturele instellingen waaronder: het Fries Museum, het Natuurmuseum Fryslan, het Historisch Centrum Leeuwarden, Tresoar en vanaf eind september 2006 het, heropende, poppodium Theater Romein

De bekendste uitgaansmogelijkheden zijn in de Doelesteeg, de Kleine Kerkstraat, Nieuwstad en Ruiterskwartier.

Historische kern

De Leeuwarder binnenstad omvat de gaaf bewaard gebleven historische kern van Leeuwarden, provincie Friesland (Nederland). Dit stadsdeel heeft veel monumenten en omvat het stationskwartier dat wordt begrensd door de oude stadswallen, het hoofdstation en de Oosterkade. De binnenstad is compact van schaal; alles is op loopafstand bereikbaar. De binnenstad kent een mix van karakteristieke nieuwe en oude gebouwen zoals de Achmeatoren (de hoogste kantoortoren van Noord-Nederland), de Frieslandbank (met nieuwe glazen koepel), de scheve Oldehove, Stadsschouwburg De Harmonie, winkels, bioscopen, restaurants en cafe’s en de Prinsentuin.

Oude gebouwen en jonge architectuur

Naast deze oude bekende gebouwen beschikt Leeuwarden ook over jonge architectuur. En van de voorbeelden hiervan is de 114 meter hoge Achmeatoren, ontworpen door architect Abe Bonnema en geopend in 2001, die sindsdien al enkele malen het landelijk nieuws haalde door spontaan vallende gevelplaten. Iets buiten Leeuwarden ligt de Vliegbasis Leeuwarden van de Koninklijke Luchtmacht.

De binnenstad vormt voor Leeuwarden de belangrijkste economische motor; zonder binnenstad geen stad.

De stad heeft de grootste veemarkt van Nederland, en op Hemelvaartsdag de grootste bloemenmarkt van Nederland. Daarnaast is Leeuwarden bekend als start- en eindpunt van de Elfstedentocht.

Breng eens een bezoek aan:

 • * Natuurmuseum Fryslan
  * Fries Museum
  * Verzetsmuseum Friesland
  * Princessehof Leeuwarden Nationaal keramiekmuseum
  * TRESOAR Fries Historisch en Letterkundig Centrum

Bekende gebouwen in Leeuwarden zijn:

 • * de Kanselarij, hier werd vroeger recht gesproken tussen 1571 en 1811;
  * de Waag, het oude centrum van de handel;
  * de Oldehove, een onafgebouwde scheve kerktoren;
  * de Sint-Bonifatiuskerk, een van de belangrijkste neogotische bouwwerken van
  Nederland
  * Het Paleis van Justitie (1852).
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.