Dark Mode On / Off

Mooiste landschap rond Appelscha

Het Wageningse wetenschapsbureau Alterra heeft op internet een verkiezing gehouden over welk landschap Nederlanders het mooist vinden. Tienduizend mensen vulden hun voorkeur in en de meerderheid geeft te kennen het landschap rond de Friese gemeente Appelscha het mooist te vinden.

Alle dorpen in de regio van VVV Appelscha / Zuid-Oost Friesland liggen in de gemeente Ooststellingwerf. Ooststellingwerf ligt centraal in het noorden van Nederland, aan de Friese zijde van de grens met Drenthe. Ooststellingwerf is qua oppervlakte, één van de grotere gemeenten van Nederland. Ongeveer een vijfde deel van de oppervlakte bestaat uit natuurterrein en bos. De bevolking woont verspreid over dertien dorpen. De centrale ligging in het noorden van het land betekent dat Ooststellingwerf over prima wegverbindingen beschikt. Er is een uitgebreid netwerk van fiets-, wandel- en ruiterpaden. De liefhebber van watersport kan in de zomer gebruik maken van de populaire Turfroute, die door de gemeente loopt.

Ooststellingwerf

Recreatiemogelijkheden heeft Ooststellingwerf volop. Voor de natuur-liefhebbers zijn er in het Nationaal Park het Drents Friese Wold, de bossen en zandverstuivingen rond Appelscha. Het prachtige veengebied bij Fochteloo, met de bijzondere uitkijktoren, is te bereiken via Ravenswoud. Verder het typische coulissen landschap aan de westkant van de gemeente: weiden en akkers, afgewisseld met boswallen en houtsingels. Op zeven plaatsen zijn de karakteristieke klokkenstoelen te zien, met af en toe een oude Saksische boerderij.

Als tegenhanger van het bekende Friese merengebied met brede vaarwateren voor pleziervaart en beroepsvaart, is er het veel bosrijker gebied in het zuidoosten van Friesland. Het zijn de gemeenten Oost- en Weststellingwerf en Opsterland waar een uniek landschap een andere kijk geeft op Friesland. Waar je ook als watersportliefhebber op een geheel andere wijze kunt genieten van vaarwegen die een heel ander karakter hebben dan die in het typische merengebied van Friesland. Een route die door dit unieke landschap loopt is De Turfroute.

Bekende evenementen

Bekende evenementen in zuidoost Friesland zijn bijvoorbeeld de Open Stal en de VoorjaarsFair in Oldeberkoop, de maandelijkse grote openlucht Vlomarkt in Makkinga, de Turfvaartdagen, de Fietsvierdaagse en Boerestreekmarkten in Appelscha. Dorpen die onder de gemeente Ooststellingwerf vallen zijn:

Appelscha
Donkerbroek
Elsloo
Fochteloo
Haule
Haulerwijk
Langedijke
Makkinga
Nijeberkoop
Oldeberkoop
Oosterwolde
Ravenswoud
Waskemeer

bron: o.a. vvv appelscha.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.