Dark Mode On / Off

In het zuiden van Brabant ligt Oirschot, een monument in het Groen.

Oirschot en de omliggende gemeenten Gemeenten Best, Boxtel en Oisterwijk bieden de toerist die van het platteland wil genieten veel mogelijkheden die zeker de moeite waard zijn. De unieke natuurgebieden van de Mortelen, De Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen hebben hun charme bewaard, door ouderwets kleinschalig te blijven. Ze zijn rijk aan flora en fauna en het is zeker de moeite waard om deze natuurgebieden te bezoeken.

In 1999 hebben een aantal boeren ,uit het gebied ,het initiatief genomen om samen te gaan werken en activiteiten te gaan ontplooien voor de recreant. Ze zijn gestart met 5 deelnemers, maar op dit moment zijn er al ruim 37 bedrijven aangesloten bij de Mortelenboeren. Het gebied biedt een uitgebreid scala aan mogelijkheden voor de toerist, kampeerder e.d.

Recreatieve activiteiten

Er zijn verschillende activiteiten die geschikt zijn voor een kleine groep, maar ook voor grotere groepen. Zo kennen wij de boerengolf bij de familie van Ruremonde en de familie Smetsers, vissen bij de Rosephoeve en de Schutskuil, paardrijden bij de Daansche hoeve en hoeve Bosrand, een boullebaan bij de Rosephoeve, kanotochten jawel te veel om allemaal op te noemen. Bij de Stapperij is er een gevarieerd aanbod van recreatieve en survival activiteiten, waarbij we niet onvermeld willen laten dat men daar een huifkar heeft, voor zeer grote groepen.

Kamperen

Bij de Mortelenboeren zijn er heel veel mogelijkheden om landelijk te kamperen bij de boer. De verschillende bedrijven liggen allemaal in een prachtige omgeving en veelal zijn er verschillende dieren aanwezig. Ook voor de kinderen zijn er diverse speelgelegenheden of een beestenweide aanwezig. Men kan zelfs een comfortabele tent huren, of een tent met boerenbed. Mocht dat alles nog niet voldoende zijn, dan bestaat er zelfs de mogelijkheid om je eigen brood te bakken.

Mooie Wandelroutes

Alle bedrijven die aangesloten zijn bij de Mortelenboeren liggen in diverse natuurgebieden. Natuurlijk kennen we de gebieden de Mortelen, de Kampina, de Oisterwijkse bossen en vennen en de Beerzeloop, wat minder bekend zijn het Dommeldal en de Scheeken. Vanaf verschillende bedrijven zijn er mogelijkheden voor langere of kortere wandelroutes. De wandelroutes zijn te verkrijgen bij de diverse bedrijven en de plaatselijke VVV’s. Er bestaat ook de mogelijkheid om in een gebied, onder begeleiding van een gids, een rondleiding te krijgen. Daarnaast zijn er ook diverse fiets- en ruiterroutes die langs de verschillende bedrijven en/of natuurgebieden gaan.

Hapje of drankje

Bij verschillende bedrijven is ook gedacht aan de inwendige mens. Een klein terras nodigt uit tot een hapje of drankje. Ook worden veel specifieke mortelenproducten aangeboden. Het mortelenijs is een aanrader. Bij enkele bedrijven kun je ook een volledige maaltijd bestellen of ’ met de boer mee eten’. Ieder jaar op 2e pinksterdag is het Mortelenboerendag.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.