Dark Mode On / Off

Wat moet je allemaal regelen bij het overlijden van een dierbare?

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis en er komt veel op je af. Het is belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen om alles goed te regelen. Hier volgt een overzichtelijk stappenplan om je op weg te helpen.

 

1. Verklaring van overlijden

Misschien denk je meteen aan een uitvaart regelen, maar de eerste stap is het verkrijgen van een verklaring van overlijden. Deze verklaring is essentieel voor het regelen van allerlei zaken. Een arts, zoals de huisarts of een arts in het ziekenhuis, stelt deze verklaring op. Zonder deze verklaring kun je geen officiële stappen ondernemen, zoals aangifte doen bij de gemeente.

 

2. Aangifte van overlijden

Na het verkrijgen van de verklaring van overlijden, moet je aangifte doen bij de gemeente waar de persoon is overleden. De gemeente registreert het overlijden en informeert officiële instanties, zoals de Belastingdienst en pensioenfondsen. Tegenwoordig kan dit vaak digitaal met behulp van eHerkenning. Als je een begrafenisondernemer hebt ingeschakeld, kunnen zij dit ook voor je regelen.

 

3. Uitvaartverzekering controleren

Controleer of de overledene een uitvaartverzekering had. Dit kan je namelijk veel financiële zorgen besparen. Als je niet zeker weet of er een uitvaartverzekering is, kun je dit opzoeken via de website van het Verbond van Verzekeraars. Als er geen verzekering is, moeten de nabestaanden de kosten van de uitvaart dragen. Als er geen nabestaanden zijn, zal de gemeente de kosten op zich nemen die later met een eventuele erfenis verrekend kunnen worden.

 

4. Begrafenisondernemer inschakelen

Een begrafenisondernemer kan je veel werk uit handen nemen. Zij regelen zaken zoals de kist, bloemen, vervoer, rouwkaarten en de rouwdienst zelf. Zoek een begrafenisondernemer die je vertrouwt en die goed luistert naar jouw wensen en die van de overledene. Zij kunnen je begeleiden bij elke stap in het proces, wat veel rust kan geven in een moeilijke tijd.

 

5. Testament controleren

Ga ook na of de overledene een testament heeft. Dit kun je opvragen bij het Centraal Testamentenregister. In een testament kunnen belangrijke wensen staan over de begrafenis of crematie en de verdeling van bezittingen. Als er geen testament is, gelden de wettelijke regels voor erfopvolging.

 

6. Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht is nodig om toegang te krijgen tot de bankrekeningen en andere financiële zaken van de overledene. Een notaris kan deze verklaring opstellen. Als er geen testament is, kunnen nabestaanden een boedelvolmacht laten opstellen. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld de uitvaart betalen, abonnementen en verzekeringen opzeggen, schulden afbetalen en de erfenis afhandelen.

Sterkte in deze zware tijd!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen