Dark Mode On / Off

Zeeziekte | Het kan de beste overkomen

zeeziekte, erg vervelend

Zeeziekte, het kan iedereen overkomen die een verre cruise gaat maken. Zodra het schip zijn route heeft gevonden en in open zee is aangekomen zijn er geregeld passagiers die last krijgen van zeeziekte. Denk niet dat je de eerste en enige bent want velen gingen je reeds voor. Ben je bang om last te krijgen van zeeziekte dan kun je vooraf een pilletje nemen bijvoorbeeld Cinnarezine of Primatour reistabletten. Deze middeltjes onderdrukken de symptomen van zeeziekte maar letwel dat de echte ouwe zeerotten het gebruik van pilletjes sterk afraden. Volgens ingewijden doe je er goed aan om je lichaam te laten wennen aan de zee. Dit houdt in dat het lichaam de kans moet krijgen om zijn evenwicht te hervinden.

Symptomen zeeziekte

Hoe merk je dat je last hebt van zeeziekte? Het kan zijn dat je wat slaperig begint te worden. Naarmate de ziekte verder toeslaat, kun je last hebben van misselijkheid, transpireren, hoofdpijn en overgeven. Wie voelt aankomen dat hij moet overgeven, doe dit dan beslist. Schaam je er niet voor want je bent vast en zeker niet de eerste. Indien mogelijk graag aan de lijzijde van het schip. De lijzijde is die kant van het schip waar de wind niet op staat. Deze zijde ligt in de luwte van de wind.

Ga niet rusten maar genieten

De beste remedie om zeeziekte te overwinnen is doorgaan met alle activiteiten. Ga niet rusten maar ga aan dek en geniet van het weidse uitzicht. Ga niet naar de beneden dekken maar blijf zoveel mogelijk de frisse zeelucht opsnuiven. Bedenk dat er wel een eind komt aan deze vervelende bijwerking. Hoewel er mensen zijn die soms dagenlang zoveel last hadden, dat ze graag overboord hadden willen springen.

Wie in plaats van een pilletje toch graag iets wil innemen kan proberen een natgemaakt watje in het linkeroor te stoppen. Wie links is, stopt het in zijn rechteroor. Doordat het watje tegen het evenwichtsorgaan aandrukt krijgt deze een constante referentie. Een ander veelgebruikt middel is gember. Veel mensen die last van zeeziekte hadden zweren bij een stukje gember in een holle kies.

Wat kun je doen?

  • Zorg dat je alvast, voordat de reis begint, een gezonde stevige maaltijd hebt gehad en dat je goed bent uitgerust. Eénmaal aan boord: lekker warm aankleden en zoek de frisse lucht op.
  • Blijf voldoende water drinken
  • Af en toe een kleinigheidje eten zoals een biscuit of mandarijn
  • Een centrale plek op het schip is de beste plek
  • Blijf weg van de plek waar mogelijk een diesellucht hangt
  • Kijk rond en zeker, kijk in de verte
  • Gaat het echt niet dan is een dutje misschien het beste.

Goede vaart

Bron: o.a. reiskrant / de telegraaf

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.