Dark Mode On / Off

Zuid Afrika, een overweldigende bestemming

zuid afrika, een prachtig land

Op 11 februari 1990 werd de antiapartheidsactivist Nelson Mandela vrijgelaten. Dit was het begin van een nieuw Zuid-Afrika. Enkele jaren later in 1994 werd de apartheidspolitiek afgeschaft en sindsdien wordt het land bezocht door grote drommen wereldreizigers. Hoewel nog altijd de verschillen tussen arm en rijk groot zijn is er nu ook een mogelijkheid voor de zwarte bevolking om te profiteren van de opbloeiende economie. In Zuid-Afrika spreekt men dan ook van: alles zal reg kom! Tijd dus om ook dit immens grote land met zijn vele natuurschoon te komen bewonderen.

Klimaat

Zuid-Afrika kent niet veel neerslag maar is wel gezegend met veel zon. De winterperiode is in de maanden juli en augustus maar ook dan is het overdag vaak nog lekker weer. In de nacht kan het op veel plaatsen wel tot enkele graden vriezen. De warmste maand is januari. De verschillen in temperatuur zijn groot vanwege de grootte van het land. Zo zijn de temperaturen aan de kust vaak heel anders dan in het binnenland.

Natuur

Wie naar Zuid-Afrika gaat doet dit natuurlijk ook om zijn vele natuurschoon en uitgestrekte Nationale parken. De grote zoutvlakten en de verlaten woestijnen geven het gevoel alsof je alleen op de wereld bent. De kans op het zien van wild is juist in de maanden juni, juli en augustus (winterperiode) het grootst vanwege een mindere begroeïng en de waterschaarste in deze tijd van het jaar. Wie dus op zoek wil naar de Big Five (olifant, leeuw, buffel, neushoorn en luipaard) heeft dan de meeste kans om deze tegen te komen. Wie met een boot door de waterrijke gebieden gaat varen heeft een grote kans dat een hele familie krokodillen je komt vergezellen. Ook een voltallige familie nijlpaarden laat zich graag even zien.

Reizen

Je kunt met een groepsreis Zuid-Afrika gaan verkennen of zo je wilt met eigen vervoer. Wie kiest om op eigen houtje door Zuid-Afrika te trekken moet evengoed wel de nodige voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Is sinds de jaren 90 de apartheid afgeschaft toch zijn veel inwoners van dit immense land nog steeds van oordeel dat zij een slechter leven leiden dan een grotere meerderheid van de bevolking. De criminaliteit in Zuid-Afrika is dan ook nog lang niet uitgeroeid. Het is niet verstandig in je eentje alleen op pad te gaan (vrouwen alleen in gezelschap) en ook een bezoek aan de townships moet onder begeleiding. Wie een auto of camper heeft gehuurd moet zeker geen waardevolle spullen in de auto achter laten en tijdens de rit door het land ervoor zorgen, dat ook dan de autosloten op slot zitten. Kom je terecht in de armere wijken van de steden loop dan niet met dure sieraden of andere dure artikelen te pronken.

Huurauto

Het huren van een busje wordt afgeraden aangezien er in Zuid-Afrika nog altijd oorlog heerst tussen de verschillende tax-bedrijven. Busjes worden al snel aangezien voor een taxi en als gevolg daarvan overvallen.

Inentingen

Voor een bezoek aan Zuid-Afrika zijn inentingen tegen dtp, tyfus en malaria verplicht. Malaria en bilharzia welke je oploopt via een tropische parasiet, komen regelmatig voor. Informeer voor aanvang van een reis eerst bij de huisarts of de plaatselijke GGD waar je nog meer op moet letten. Gifslangen, teken en ook schorpioenen verstoppen zich graag in tassen, slaapzak of schoenen. Klop deze dan ook uit voor je ze gaat gebruiken.

Wegen

Het wegennet in Zuid-Afrika is goed. Ook rijden er luxeuse bussen van de maatschappijen Translux en Greyhound, deze zijn wel erg kostbaar. Iets eenvoudiger maar ook iets goedkoper zijn de bussen van Intercape Mainliner. De spoorwegen beschikken over een uiteenlopend aantal routes.

Zuid-Afrika beschikt over mooie en goede snelwegen. Openbaar vervoer is beperkt en meestal prijzig. De busmaatschappijen Translux en Greyhound zijn luxueus maar duur. Intercape Mainliner is iets goedkoper en eenvoudiger. De spoorwegen worden gerund door Spoornet en hebben verschillende routes.

Het Zuid-Afrikaanse klimaat is vergelijkbaar met dat van het Middellandse Zeegebied. Ook in de winter (juli-augustus!) is het overdag vaak lekker weer. s Nachts kan het in deze periode vriezen. Houd er ook rekening mee dat het een groot land is, dus dat het weer aan de kust anders is dan in het binnenland en dat tussen het noorden en zuiden een aantal graden verschil kan zitten. In de maanden juni, juli en augustus zie je vanwege waterschaarste en beperkte begroeiing de meeste wilde dieren.

Zuid-Afrika is een prachtige en overweldigende bestemming die je beslist moet meemaken, maar blijf in gedachten houden dat de apartheid zijn sporen nog lang niet heeft uitgewist.

Bron: Travelsource.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.