Dark Mode On / Off

Zweden telt nog groot aantal wilde dieren

In de Zweedse natuur mag men vrij genieten

Het grootste land van Scandinavië is Zweden. Het land heeft ongekend veel uitgestrekte naaldbossen, toendra’s en ongeveer 96.000 meren. Het noorden van Zweden, richting poolcirkel, is het dunst bevolkte deel. Zweden kent een hoge levensstandaard met goede sociale voorzieningen. De inwoners moeten echter wel forse bedragen afstaan aan de belasting. De Zweden zijn erg gesteld op hun natuur. Iedereen kan vrij de Zweedse natuur betreden mits men voorzichtig is en respect heeft voor mens en dieren.

Kamperen in Zweden

Zweden kent het allemansrecht, dit recht is niet formeel vastgelegd maar meer een gewoonte geworden. Het recht houdt onder meer in dat je je vrij mag bewegen, ook over het land en water van anderen, mits dit geen hinder of overlast veroorzaakt. Ook het vrij kamperen, op land van anderen is toegestaan, maar vraag het wel eerst even aan de eigenaar. Het ontsteken van een kampvuur mag als er geen verbod geldt voor het gebied en mits dit geen brandgevaar oplevert. Wil je voor eigen gebruik paddestoelen, noten, bramen, bessen of bloemen plukken, dan mag dat. Uitgezonderd wettelijk beschermde plantensoorten.

Het allemansrecht kent ook enkele regels die je niet mag overtreden. Onder meer zijn dat: geen schade en vervuiling aan land toebrengen. Rijden met een motorvoertuig over particulier terrein. Van levende bomen en struiken mogen geen takken worden afgebroken of bladeren worden geplukt. Vissen is niet in alle wateren toegestaan, bovendien heb je een vergunning nodig die meestal te koop is bij de VVV. Eénmaal aan het vissen dan zul je snel merken dat de meren en rivieren barstensvol met vis zitten. Om alle regels van het allemansrecht nog eens rustig in het Nederlands door te lezen kun je de brochure downloaden op de website van Naturvårdsverket.

Natuur

Zweden telt nog een groot aantal wilde dieren zoals de veelvraten, lynxen, wolven en beren en elanden. Minder gevaarlijk en in grote getale aanwezig zijn de elanden en de rendieren. Verspreid over heel het land zijn een groot aantal Nationale parken waarvan de meeste goed toegankelijk zijn voor wandelaars. De zomermaanden zetten Zweden ieder jaar weer in het zonnetje. De klaprozen, margrieten en korenbloemen en vele soorten veldbloemen bedekken heel het land. Liefhebbers van bosbessen en frambozen kunnen zich tegoed aan de volop bloeiende struiken. De eilanden Öland en Gotland hebben dankzij een bijzondere vegetatie veel perziken, moerbij en walnoten, alsook nog een dertig soorten zeer bijzondere orchideeën.

De eland komt met name veel voor in de moerassige en bosrijke gebieden. Lappenfamilies beheren nog grote kudden met rendieren die rondzwerven in Lapland. Een heel bekend Nationaal park is het eveneens in Lapland gelegen Abisko Nationale Park. Zweden heeft ook een groot aantal vogelsoorten. Zo zijn roofvogels als arenden, buizerds, sperwers en valken volop aanwezig.

Stockholm

Wie op zoek wil naar cultuur moet daarvoor naar de meer dan 700 jaar oude hoofdstad Stockholm. De stad wordt vaak, en geheel terecht, Het Venetië van het noorden genoemd. Gebouwd op 14 eilanden die alle middels bruggen met elkaar zijn verbonden. Het koninklijk paleis (1690-1760) staat in het oude gedeelte van de stad met daarachter de evenoude domkerk “Storkyrka”. Ook in de stad Stockholm zijn prachtige parken om even bij te komen van de drukte van de stad. De meeste bezienswaardigheden in Stockholm vindt je in de oude stadskern Gamla Stan. In de omgeving van Stockholm is een bezoek aan het kasteel Drottningholm met een 18de-eeuws theater een aanrader.

Andere mooie steden in Zweden die een bezoek waard zijn: Malmö, Göteborg, Hälsingborg en de stad Visby welke bekend staat om zijn stadsmuur met dertien torens. Middeleeuwse kastelen staan in Västeräs en Nyköping. Uit de Wasatijd (16de en begin 17de eeuw) dateren de veelal in (Hollandse) renaissancestijl opgetrokken kastelen van Norrköping, Halmstad en Kristianstad. Voorts telt het land nog een flink aantal mooie kerkenen kloosters. Een uit 1796 daterend houten slot staat in de stad Mölndal. Het grootste slot Skokloster is particulier eigendom en staat nabij Sigtuna.

Bezienswaardigheden:

 • Slot Drottningholm
 • Vikingnederzettingen
 • Hoogovens van Engelsberg
 • Rotstekeningen van Tanum
 • Visby, de Hanzestad
 • Kerkdorp Gammelstad in Luleå
 • Lapland
 • Vlootbasis Karlskrona
 • Hoge Kust (Höga Kusten)
 • Agrarisch landschap van Zuid-Öland
 • Radiostation Varberg
 • Geodetische boog van Struve
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.