Dark Mode On / Off

Wintersporter moet zich beter beschermen tegen blessures

Wintersporter moet zich beter beschermen

Hoofdletsel bij wintersporters is nog altijd één van de verwondingen die toeneemt. Volgens de Nederlandse Ski Vereniging bestaat één op tien ongevallen uit hoofdletsel. Hoewel in veel gevallen een hersenschudding wordt opgelopen komt ook ernstig hoofdletsel regelmatig voor. Een medische ingreep is dan noodzakelijk. Hoofdletsel kan men voorkomen door het dragen van een helm. In Italië, Noorwegen, Spanje en Oostenrijk is het dragen van een helm reeds verplicht voor kinderen tot 15 jaar. De Nederlandse Ski Vereniging geeft echter het advies aan alle wintersporters om een helm te dragen.

Een helm niet mooi, maar veilig..

Veel wintersporters zien het niet zo zitten om een helm te dragen omdat ze het niet ‘mooi’ vinden. Een andere reden die wordt gegeven is dat een helm zwaar is en onhandig. De nieuwste skihelmen zijn echter niet meer te vergelijken met een aantal jaren geleden en voldoen aan de laatste mode. Bovendien is voorkomen van hoofdletsel toch het belangrijkste. De snelheden die soms worden behaald tijdens het skiën of snowboarden zijn hoog en dan is het dragen van een helm echt noodzaak.

Naast de helm is voor de wintersporter ook goede functionele skikleding van belang. Deze moet goed kunnen ademen, ventileren en waterafstotend zijn. Om de ogen te beschermen tegen ultraviolette straling behoort een goede zonnebril ook tot de uitrusting. Skischoenen behoren perfect aan te sluiten en zeker niet te groot te zijn.

Ervaren wintersporters nemen een rugzakje mee waarin ze een fototoestel, iets te eten en drinken en een EHBO-setje in doen. Neem ook een isolatiedeken mee. Door de aanbevelingen van de Ned. Ski Vereniging op te volgen ga je veiliger op wintersport.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen